Spatlappen

Dinsdag 5 februari 2019

Bij de voorste wielen had ik al eerder spatlappen gemonteerd. Deze kan je kant-en-klaar kopen. In dit geval voor Fiat Ducato. Aan de achterste wielen is het, afhankelijk van de opbouw, een beetje improviseren.

De bodem van onze camper bestaat uit multiplex en zonder spatlappen krijgt de zone achter de wielen het hard te verduren van het opspattend water en slijk. Ook de zijkanten achter de wielen zijn altijd smerig.

Ik heb me deze namiddag bezig gehouden met het maken van 2 spatlappen volledig van materiaaloverschotjes die ik nog liggen had. Eerst maakte ik een kartonnen mal die ik gebruikte om de rubberen lappen uit te knippen. Maar omdat de rubber te dun was (2 mm) heb ik deze verstevigd met een aluminium plaat van 1 mm. Niet helemaal tot onder omdat het onderste gedeelte soepel moet blijven als je bijvoorbeeld over een stoeprand rijdt. Daarna nog een likje verf en een aluminium latje om het geheel te bevestigen onder de camper.

Op het eerste zicht ziet het er niet slecht uit, maar of het geheel ook degelijk is zal de toekomst moeten uitwijzen. Alleszins, het heeft me niets gekost en ik heb er een namiddag knutselplezier aan gehad. Evaluatie over enkele maanden.

Zondag 28 september 2019
Acht maanden later zijn de spatlappen nog steeds in goede staat. Enkel de verf op de aluminium plaat is gedeeltelijk verdwenen.

IMG_4645 (Middel)

IMG_4646 (Middel)

IMG_4647 (Middel)

IMG_4649 (Middel)

IMG_4654 (Middel)

IMG_4655 (Middel)

IMG_4658 (Middel)

IMG_4659 (Middel)

IMG_4661 (Middel)