Krakende achtervering

Zondag 28 september 2019

We hadden al een tijdje last van een krakende achtervering bij onze camper (Fiat Ducato 2007). Ook tijdens het rijden, maar vooral bij het in- en uitstappen kraakte de vering enorm. Opvallende vaststelling: bij nat weer was er niets aan de hand. Volgens de mekanieker van de garage was het gekraak afkomstig van de teflon schijfjes die tussen de 2 veren geklemd zitten. Na het smeren van deze schijfjes was het probleem opgelost. Maar niet voor lang. Enkele weken later was het gekraak weer terug.

Tijdens mijn zoektocht op het internet kwam ik op dit forum terecht waar iemand beweerde dat je het probleem kan oplossen door enkele laagjes plastiek van een vuilniszak (dikwandige) tussen de teflon schijfjes en de veer te steken. De uitleg hierbij was dat die plastiek een smerend effect zou hebben.

Onder het moto “baat het niet, dan schaadt het niet” ben ik aan de slag gegaan: camper opgekrikt, de veren uit elkaar geduwd met een houten balkje, teflon schijfje ontvet, vier laagjes plastiek van een vuilniszak geknipt en tussen het schijfje en de veer gestoken. Hetzelfde voor het andere uiteinde van de veer en nog eens aan de andere kant. In totaal 4 schijfjes.

Omdat ik er heel sceptisch tegenover stond heb ik tot nu gewacht om dit te posten. Het is ondertussen al 8 maanden geleden dat ik de truc met de vuilniszakken toepaste.
En ja hoor, sindsdien geen krakende vering meer gehad!

IMG_4615 (1)

Voor

IMG_4657 (1)

Na

DSCN0933 (1)

Na 8 maanden